Varför är piano och gitarr vanliga nybörjarinstrument?
Spela ett instrument

Varför är piano och gitarr vanliga nybörjarinstrument?

Det är många som börjar med piano eller gitarr när de ska lära sig ett instrument som barn. Oavsett skola eller stad kan man nästan alltid lära sig just något av dessa två instrument. Varför är just piano och gitarr så bra nybörjarinstrument?

Ton

Det som gör att just piano och gitarr är så populära att börja med är att du inte behöva skapa tonen. Vem som helst kan sätta sig vid ett piano och trycka ner tangenten C och det kommer att låta som ett C – oavsett hur skicklig den som tryckte ner tangenten är. Detsamma gäller nästan också gitarren. En gitarr måste förvisso stämmas, men idag finns det både självstämmande gitarrer och bra appar som hjälper dig att stämma. Om du håller i en stämd gitarr och blir visad hur du ska ta ett G-ackord, så kommer du ganska snabbt att bemästra det.

Gitarr

Man brukar säga att du kan spela ett hundratals poplåtar genom att bara kunna fyra ackord. Det vanligaste sättet att spela gitarr är genom att kompa. Att kompa innebär att du bara spelar ackorden och inte melodin. Det är vanligt att stora artister sjunger till endast komp. Genom att lära sig några vanliga ackord, kan du alltså ta med dig gitarren till strandfesten och spela ”Sommartider” eller ”Sommaren är kort” – populära låtar på både svt ”Allsång på Skansen” och på vanliga fester. Det kan vara roligare att lära sig spela gitarr om du antingen sjunger själv eller har en kompis som vill sjunga, då ett ackord inte ger melodin. Om du inte tycker om att sjunga kan du ändå lära dig att spela gitarr, men satsa på att kunna några fler än de vanliga fyra ackorden. Duktiga gitarrister kan lägga in en melodi i ackorden, vilket självklart lyfter musiken mycket. Det finns också en gitarrstilar där du spelar melodin. En gitarr är ju också ett enkel instrument att ta med överallt.

Piano

På ett piano kan du spela ”allt”. Pianot är det ultimata instrumentet som representerar hela orkestern. Ett vanligt piano har 88 tangenter och på de tangenterna kan du spela alla andra instrument. Ett fiol har en ljus ton, som en sopran, så den kommer ganska högt upp på pianot. En cello har en mörkare ton och kommer längre ner, mot basen. Både fiol och cello är stränginstrument och tillhör samma musikfamilj, men de spelar inte samma toner, utan kompletterar varandra. Det gör pianot så ”stort”: du kan välja mellan många stilar och spelsätt. Det är även lätt att kompa en person som sjunger eller spela tillsammans med andra musiker.

På ett piano kan du både spela melodi och kompa med ackord. Det är lätt för en nybörjare att lära sig några ackord och sedan kunna kompa några låtar på pianot – som på gitarr. Det är också enkelt att lära sig några melodier med en hand. Att däremot kunna spela piano på riktigt kräver mycket övning. Men under hela tiden som du övar har du alltid perfekt ljud – förutsatt att ditt piano är stämt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *