Starta eget skivbolag
Musiker

Starta eget skivbolag

Att starta ett eget skivbolag har aldrig varit enklare än nu. Anledningarna till att göra så kan vara flera. Kanske vill du ge ut din egen musik, eller så vill du skapa ett större bolag som producerar och säljer andras musik. Det kan också vara så att du upptäckt en nisch med äldre artister som inte längre har ett skivbolag och du vill släppa deras skivor på nytt. Oavsett vilket är det bara att köra, det behöver inte kosta så mycket om du bara har en plan för hur du ska gå tillväga.

Marknadsför musiken

Ett skivbolags viktigaste uppgift är att se till att marknadsföra sina artisters skivor. Till exempel genom att få ut artisten på YouTube på ett sätt som gör att många får upp ögonen för den. Ett annat sätt för små skivbolag att sälja mycket av många artister är att starta prenumerationstjänster. Om du till exempel ger ut technoartister kan du släppa en exklusiv sjutumssingel i månaden som de som skrivit upp sig får. I det fallet måste du hålla reda på dina kunder. Att investera i ett CRM-system, där https://www.lime-technologies.com/sv/ är ett av de bättre, gör att det blir lättare. Det https://www.lime-technologies.com/sv/ gör är att de erbjuder dig ett sätt att hålla reda på och sortera dina kunder vilket gör att du både vet vilka du ska skicka skivor till. Men också att du har en bra kunddatabas att sälja andra produkter till.

Använd digitala kanaler

Även om fysisk lagringsmedia som CD och vinyl är trevliga är det idag inte där bulken av all musikförsäljning ligger. Utan de mesta intäkterna kommer från strömmad musik. Du behöver ha koll på de viktigaste plattformarna och hur de fungerar. Streamingtjänsterna: Spotify, Tidal och Apple Music, är de viktigaste. Där får du betalt per antal lyssningar. Se till att ha ett avtal klart mellan dig och artisten om hur pengarna ska fördelas. Du behöver också ha en plan för hur du ska marknadsföra dina artister här. Strömningar kommer inte av sig självt utan det är rent krasst så att de största artisterna får den största delen av kakan.

En annan bra plattform, särskilt för lite mer alternativa band eller artister, är Bandcamp. Här kan folk lyssna gratis på musik, men du kan också lägga upp särskilda sidor för dina band och/eller för ditt bolag. På de sidorna kan du sedan sälja musik och merchandise. En fördel med Bandcamp är att du kan sälja skivor innan du är klara, så kallade pre releases. Då bokar folk upp sig på att köpa och sen kan du utifrån det lättare avgöra hur många exemplar du ska trycka upp. Det minskar din affärsrisk i och med att du inte kommer sitta med lika många osålda exemplar. Det är också ett bra ställe där du som bolag kan marknadsföra även nya artister som folk kan hitta till genom att de gillar något av dina andra band.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *