Tre tips för att lyckas som gatumusiker
Musiker

Tre tips för att lyckas som gatumusiker

Det finns ett sätt som alla musiker kan göra för att få inkomst: spela på gatan. Det är ett hårt jobb, men kan både ge reklam för dig som musiker och ibland också ge en riktigt bra inkomst. Här kommer tre tips för att lyckas som gatumusiker.

1# Rätt ställe

Innan du tar med dig gitarren, saxofonen eller keyboarden bör du kolla upp hur olika städer förhåller sig till gatumusiker. Under sommaren finns det städer som rent av anställer lokala förmågor eller ungdomar att spela på stadens torg och ge ”liv”. Andra städer kräver att du söker tillstånd. Det innebär att du blir tilldelad en särskild plats och tid. Självklart kan du spela i dessa städer, men det är inte säkert att det kommer att vara uppskattat av ordningsvakter eller polisen. Det är inte heller säkert att alla ”vanliga” människor, de som du hoppas få en slant av, uppskattar gatumusiker som inte håller sig till reglerna. Vare sig du ska till Spanien, Köpenhamn eller spela på Engelbrektsgatan i Örebro, bör du se över vilka som regler gäller.

2# Rätt musik

Många musiker tycker om att skapa något eget och vill gärna få sprida sin egen musik – inget konstigt. Men vanliga människor som går på gatan och lyssnar på din musik kommer hellre höra kända låtar: allt från klassisk musik på dragspel till schlagerlåtar på elgitarr. Var kreativ, men håll dig primärt till kända låtar och lägg bara in en egen låt emellan åt.

3# Reklam

Att spela om gatumusiker är faktiskt ett sätt att göra reklam. Sätt upp en skylt med ditt namn och vad du heter på sociala medier, sälj cd-skrivor (utomlands) och ge bort ett litet reklamkort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *