Publicera din musik på nätet
Musiker

Publicera din musik på nätet

För dig som håller på med musik har det aldrig funnits så många sätt att göra att andra kan hitta din musik som nu. Dock kan det vara svårt att hålla reda på alla möjligheter. Därför har jag skrivit ihop den här lilla guiden som du kan använda som en slags checklista. Jag utesluter forum som fortfarande finns men som i princip är döda (som Myspace). Jag tar inte heller med sociala medier som Twitter och så vidare, du känner förmodligen redan till värdet av att sprida din musik i andra än rent musikaliska sammanhang.

Om du själv håller på med musik är chansen stor att du också lyssnar på mycket musik. Ofta sker det nog via mobiltelefonen, men det är ju inget kul om mobilen är trasig. Gigamex finns i Stockholm och kan laga de vanligaste skadorna medan du väntar. Om du inte bor i Stockholm och ändå vill laga din mobil till en billig penning kan du skicka in den. När du skickar in mobilen blir den lagad inom 24 timmar från att de fick den. Du kan till exempel laga din trasiga iphone, inom kort får du den tillbaka och kan lyssna på streamad musik igen.

Soundcloud

Soundcloud är kostnadsfritt och ett bra ställe att publicera musik på om man inte är rädd för feedback. De som lyssnar på dina låtar har möjligheten att kommentera på saker de tycker om, eller tycker mindre bra om.

Bandcamp

Bandcamp är ett klassiskt tillhåll på nätet för musiker, band och artister. På Bandcamp kan du sälja din musik och du bestämmer själv hur mycket den ska kosta. Det finns också funktioner där du kan låta dina fans själva bestämma hur mycket de ska betala. Förutom att du kan lägga upp dina låtar kan du också sälja merchandise.

Youtube

Youtube är förstås främst en sida för videor, men det är inget fel på att lägga upp en låt med en enkel bild som ackompanjemang. Av alla alternativ som finns för att publicera musik är tuben ett av de enklaste.

Spotify, iTunes m.fl.

Att lägga upp dina låtar separat på Spotify eller iTunes kostar pengar, dessutom behöver du hålla på och krångla med inloggningar med mera på flera sajter. Då blir det betydligt enklare om du använder dig av någon av alla tjänster som finns som publicerar din musik på flera musiktjänster samtidigt.

Det finns flera att välja på, bland andra Distrokid, Tunecore och CDBaby. Var och en av dem har sina fördelar och nackdelar och de är för många för att gå igenom här. Vad de har gemensamt är att du betalar en årlig summa (någonstans runt 200 kr), sedan läggs din musik ut på Spotify, iTunes och andra streamingtjänster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *