Olika sätt att försörja sig som musiker
Musiker

Olika sätt att försörja sig som musiker

Det är många som drömmer om att kunna försörja sig på sin musikaliska skicklighet, få leva ett mer fritt och kreativt liv. Går det att försörja sig på musik?

Musik

Att försörja sig på musik kräver väldigt mycket. Du måste antingen vara mycket musikalisk eller vara tämligen driven och kreativ. Men det finns olika sätt som du kan försörja dig på musik. Om du är intresserad utav att kunna leva på din musik är det klokt om du redan från början inser att det kräver något extra och att du bör planera långsiktigt.

Musiklärare

Det enklaste sättet att försörja sig på musik är genom att arbeta som musiklärare. Då har du ett vanligt fast arbete och behöver inte oroa dig för pengar till att betala hyra och räkningar i slutet av månaden. För att bli musiklärare behöver du en högskoleutbildning på en musikhögskola, men det är möjligt att testa på att arbeta som musiklärare innan du skaffar dig utbildning. Då musiklärare är ett bristyrke är det många skolor som kommer att vara intresserade utav att anställa dig för ett läsår – så får du en möjlighet att pröva på yrket samtidigt som du har en lön.

Musiker med band

När man talar om att leva på sin musik är det ofta en musiker som spelar i ett band som de flesta tänker på. Om din dröm är att ha ett band, spela på spelningar och kunna försörja dig på det, har du troligtvis en lång väg att gå. Men då det finns människor som lever som musiker så betyder det att det också är möjligt. Ofta beror det på sammansättningen av bandet, men också att få en hit i rätt tid och bra marknadsföring. Det första du behöver göra för att lyckas är att spela i ett band där alla bandmedlemmar har samma mål. Om inte alla vill leva på musiken och satsa på bandet till hundra procent, då kommer ni att dra åt olika håll. Då är det bättre att du satsar på ett band tillsammans med andra musiker som är lika intresserade och har samma mål.

Musiker i orkester

Ett annat sätt att ha en fast anställning som musiker är genom att spela i en symfoniorkester eller ett stort jazzband. Det kräver ofta att du har gått en lång högskoleutbildning, gärna i olika länder och att du självklart är oerhört begåvad på just ditt musikinstrument. En och annan skolad musiker, som cellisten Yo-Yo Ma, är rent av solist inom den klassiska musiken.

Musiker på YouTube

Idag finns det också musiker som lever som internetmusiker med egen musikplattform och en stor kanal på YouTube. De brukar kombinera att spela in kända låtar med ett eget arrangemang, skapa gratis tutorials samt ha en egen musikskola som intresserade betalar för att vara medlemmar i. Det kräver musikalisk skicklighet och att du har ett eget driv. Men du behöver ingen utbildning och du kan bygga upp ditt företag under lång tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *