Musik som livets soundtrack
Musiker

Musik som livets soundtrack

Att musik påverkar oss på olika sätt är knappast någon hemlighet. Beroende på hur musikintresserade vi är kan musiken följa oss dagligen och variera i takt med vårt humör. Hur det än är så blir musiken lätt en del av vår identitet, där en viss musiksmak inte sällan följer oss genom hela livet. Trender kommer och går, men vår musiksmak består – åtminstone till viss del. Den som är genuint intresserad av musik påverkas inte av trenderna; varför skulle man plötsligt sluta gilla en artist för att denna inte längre anses trendig? Smaken följer oss med andra ord genom livet – ända till slutstationen, så att säga. Det är vanligt att detta reflekteras vid val av musik i samband med en begravningsceremoni.

Musik vid begravning

Eftersom musiken ofta associeras med vårt liv är det många som önskar att ett visst musikstycke eller låt ska spelas på ens begravning. Det här är en önskan som förstås måste tillmötesgås och det är inga problem för en begravningsbyrå i Stockholm, Göteborg eller annan del av landet att ordna allt det som den avlidne eller nära släktingar vill ha ut av ceremonin. Det här gäller förstås inte enbart musikval, utan också alla andra aspekter som hör begravningen till. Begravningsbyrån har som roll att lyssna lyhört på beställaren och sedan se till att allt genomförs enligt önskemål. Det är viktigt att den som sörjer kan lita på en professionell begravningsbyrå och att allting flyter på friktionsfritt för att få till en värdig stund som fungera som ett vackert farväl.

Självklart kan alla former av musik väljas att spelas på en begravning, det behöver absolut inte vara något med ett religiöst tema. Allt beror på den avlidnes lämnade önskemål om musik som måste respekteras, oavsett om det handlar om Bach, Metallica eller Madonna.

Musikens påverkan

Vilken påverkan har då musiken på oss och hur ”använder” vi den på daglig basis? Det här är förstås svårt att ge ett generellt och tydligt svar på, eftersom vi alla har olika förhållningssätt till just musik. Dock påverkar musiken oss på fler sätt än vad vi kanske tror. Faktum är att den kan förstärka vissa känslor hos oss, oavsett om vi är glada eller ledsna. På samma sätt kan musiken framkalla känslor hos oss, särskilt i de fall där vi associerar en låt eller artist med något vi upplevt. En sak är säker; musiken lämnar få människor helt oberörda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *