Akustiskt eller digitalt piano?
Musik

Akustiskt eller digitalt piano?

Idag kan du välja mellan att köpa ett akustiskt eller digitalt piano. Båda modellerna har sina fördelar.

Pris

Du kan få ett akustiskt piano helt gratis, mot att du fraktar bort det. Vissa gratispianon är av god kvalité, men ägarna tycker att de tar för mycket plats och används aldrig. Det är bra om du behöver vara ekonomisk eller bor på en mindre ort som Eksjö eller Sorsele – du kan hitta ett piano och prova det utan att behöva bege dig till en stor stad. Om du däremot vill köpa ett nytt akustiskt piano eller ett begagnat av finare märke och som är välvårdat kan du behöva betala från 5 000-200 000 kronor. De prisvärda digitala pianona börjar från 2500-3000 kronor. Då den digitala utvecklingen gått framåt kan du för några tusenlappar få ett digitalt nybörjarpiano som passar tonåringen eller den som bara vill testa på att spela. När du lärt dig lite mer kommer du att vilja ha ett bättre digitalt piano. Om du köper ett digitalt piano bör du satsa på ett välkänt märke och försöka undvika så många extrafunktioner som möjligt. Ju mer extrafunktioner ett billigt e-piano har, desto sämre är dess huvudfunktioner: pianoljud och tangenter.

Spelbarhet

Ett akustiskt piano har en personlighet. Två akustiska pianon från samma tillverkare kommer aldrig att låta likadant. Det gör att det är viktigare att testa olika akustiska pianon inför ett köp än när du ska köpa ett digitalt piano. De digitala pianona är alltid stämda. Samma märke och modell låter så gott som helt lika. Ett akustiskt piano ger mer spelglädje – även om det bara kostar ett par tusenlappar. För samma spelglädje på ett e-piano behöver du betala mycket, mycket mer.

Det finns dock två stora fördelar med det digitala pianot: det är lättare att frakta och har volymkontroll. Om du bor i en lägenhet kan det vara enklare med ett digitalt piano – då behöver du inte oroa dig för att störa grannarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *