Musik på YouTube
Musiker

Musik på YouTube

YouTube är ett enkelt ställe att hitta bra musik att lyssna på, men också ett ställe där musiker kan tjäna pengar. Om du är musikalisk och vill skaffa dig en extra inkomst kan du skapa en musikkanal på YouTube.

YouTube

Alla använder YouTube, från sjuåringar som tittar på marsvinsfilmer till 87-åringar som titta på valpfilmer. Du kan hitta allt på YouTube och även lära dig mycket. Och tjäna pengar. En stor genre på YouTube är musik. Det är många barn och tonåringar som faktiskt har lärt sig att spela piano eller gitarr genom att titta på tutorials på YouTube. Det finns rent av musiker som har blivit kända genom YouTube, fått spelningar och blivit omskriva på sajter som DN.se och BBC. En YouTube-kanal kan alltså vara en plattform för att nå ut med din egen musik, men också som en möjlighet att få en deltid- eller heltidsinkomst som musiker. Du får betalt genom reklamintäkter, försäljning av noter och andra produkter.

Covers

För att lyckas på YouTube måste du skapa musik som ger många visningar. Det är alltså ganska svårt att primärt använda sitt egna material för att lyckas. De flesta personer som letar musik på YouTube, letar efter låtar som de redan känner till. De musiker som har blivit stora på YouTube har gjort egna arrangemang av kända låtar och sedan spelat in en passande film. Vissa filmer är mycket enkla: musikern sitter med sitt instrument i sitt vardagsrum – men klippet kan ändå få miljoner visningar. Andra har skapat snygga musikfilmer i spektakulära miljöer, som i naturen eller vid en gammal ruin eller något liknande. För att nå ut bör du samarbeta med några musiker, såvida du inte spela piano – pianister kan klara sig på egen hand. Du bör satsa på en låt som du verkligen gillar, då det kommer att hjälpa dig att skapa något nytt och kreativt. Men du får inte göra om låten för mycket eller vara allt för kreativt, då besökarna ändå måste känna igen den.

Rätt fokus

För att lyckas måste du ha rätt fokus: på tittarna. Det spelar ingen roll hur mycket du tycker om en musikstil om ingen annan tycker om den eller om den knappt ger några visningar. I början bör du skapa ett par bra och delvis liknade covers, så att de som lyssnade på den första låten har något nytt att klicka vidare på. När du har blivit lite av ett YouTube-fenomen kan du börja plocka fram dina egna låtar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *