Fem tips för att utveckla dig som musiker
Musiker

Fem tips för att utveckla dig som musiker

Det är lätt att spelandet hamnar på en platå och att du inte tar dig vidare, särskilt om du sitter hemma och spelar på egen hand. Här kommer fem tips för att utveckla dig som musiker.

1# Spel med andra

Det bästa sättet att ta sig vidare är att spela tillsammans med andra. Det viktiga är inte musikgenre, utan att ditt spelande blir mer än bara de vanliga låtarna hemma i vardagsrummet. Det kan rent av vara bra och utvecklade att behöva spela en annan musikstil och takt än du är van vid. Men de spelar bättre/sämre än jag? Det spelar ingen roll. Om du är skickligare än de andra så kommer du både att få lära dem – och indirekt dig själv – genom att hjälpa dem att utvecklas. Om du är sämre än dem får du helt enkelt bara vara tacksam och ta emot råd.

2# Open mic

I många studentstäder och även i Stockholm, Göteborg och Malmö kan du hitta ”Open mic”. Det innebär att vem som helst får komma och sjunga och spela inför publik. Om du spelar i ett band är det ett perfekt sätt att gå vidare. Om du däremot inte spelar tillsammans med andra kan du se om du hittar någon som du kan sjunga till, särskilt om du spelar piano eller gitarr.

3# Skalan eller ackordet

En vanliga orsak till att vi inte tar oss vidare är att vi håller oss till de bekväma C, D, F, G och A-skalorna. Ju fler höjda och sänkta noter en skala har, desto mer avskräckta blir de flesta av oss. Om du ska kunna spela tillsammans med andra musikinstrument, är det bra att kunna olika skalor. Ett piano är stämt i C, medan trumpeter ofta är stämda i bess eller ess.

4# En nya låt

Du bör alltid arbeta på en ny låt. Helst en låt som kräver lite mer än bara en veckas övning. Om du spelar klassisk musik bör du satsa på att kunna spela orginalarrangemang av Beethoven. Om du istället spelar ackord bör du satsa på att skapa något nytt.

5# Nästa spelning

I möjligaste mån bör du alltid ha en spelning som ligger framför dig. De flesta amatörmusiker, förutom de som spelar i kyrkor, har inte alltid möjlighet att ha en spelning med publik som väntar varje månad. Då får du skapa spelningar. Ett tips är att kunna spela ”Ja, må du leva” och förfina dig – mycket uppskattat. Eller vänners favoritsånger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *