Dräkter för en spännande scenshow
Under årens lopp har det visuella varit viktigt i musikbranschen, där detta tagit sig olika uttryck beroende på vilken tid det handlat om. Inom rockmusiken har det visuella ibland syftat till att i det närmaste chockera. Det här har använts som ett konkurrensmedel av olika artister för att synas i mängden som utgjorts av andra artister och band. Uppfinningsrikedomen har verkligen varit imponerande, där utstyrseln fört tankarna till Halloweendräkter och liknande. Musik är en konstform och alla former av konst kan vara provocerande och skapa debatt.
Alice som pionjär
Särskilt under 1970-talet togs svängarna ut lite extra i och med några nya band som dök upp på musikscenen. En av de tidiga kontroversiella artisterna var Alice Cooper, som alldeles i början av ovan nämnda årtionde började bygga upp sin popularitet på den amerikanska musikmarknaden. Ganska snart började bandet med en mycket omtalad scenshow, som gick i skräckens tecken. Den hårt sminkade frontfiguren Alice representerade något helt nytt i branschen och fick genast stor uppmärksamhet.
Ett band som många associerar med mycket smink, särskilt under 70-talet och tidigt 80-tal, är annars Kiss. Det här gänget från New York började sin bana som Wicked Lester men hade lagom till första skivsläppet 1974 bytt namn till just Kiss. Medlemmarna i bandet hade förutom instrumentala roller även egna karaktärer – lite som i en tecknad film – och var sminkade därefter. Den visuella framtoningen gjorde utan tvekan underverk för hårdrocksbandets karriär, trots att det gick ett par år innan succén var ett faktum.
Kiss dumpade sminket ett par år in på 1980-talet, men hade då hunnit bana väg för en rad andra band som mer eller mindre satsade på samma strategi för att öka synligheten i musikbranschen. Den danska skräckrockaren King Diamond, sminkad mycket likt Gene Simmons från Kiss, är ett bra exempel på detta. Även Los Angeles-rockare som Mötley Crüe och WASP satsade stort på smink, dock lite mer diskret.